Turvallisuus on valinta

Turvallisuus on valinta

Rohkaisemme henkilöstöämme ajattelemaan, että jokainen tapaturma voidaan välttää tekemiemme valintojen avulla.

Nokian Renkaat edistää aktiivisesti työterveyttä, ja tavoitteena on minimoida työtapaturmien määrä. Yhtiö rohkaisee henkilöstöään ajattelemaan, että työtapaturmat voidaan välttää heidän tekemiensä valintojen avulla.

Matkalla kohti tapaturmatonta työpaikkaa Nokian Renkaiden pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää poissaoloon johtavien tapaturmien taajuutta (LTIF) vuoteen 2025 mennessä 1,5:een vuoden 2018 tasosta 8,3. Vuonna 2023 koko konsernin tapaturmataajuus kuitenkin nousi 4,7:ään (3,2). Myönteistä on se, että Nokian Raskaat Renkaat juhlisti joulukuussa vuotta ilman poissaoloon johtaneita tapaturmia. 

Työntekijöitä rohkaistaan tekemään turvallisuushavaintoja ja turvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Tavoitteena on keskimäärin viisi turvallisuustoimenpidettä työntekijää kohti. Vuonna 2023 tuloksena oli 18 200 turvallisuutta parantavaa toimenpidettä, eli 4,6 (3,8) toimenpidettä työntekijää kohti.

Työsuojelu on keskeinen osa päivittäistä johtamista ja toimintaa. Vuoden 2023 aikana turvallisuuden kehittämistä jatkettiin seuraten slogania ”Turvallisuus on valinta”. Se tarkoittaa, että jokainen on vastuussa turvallisuudesta: työsuojeluohjeiden noudattamisesta, vikojen ja puutteiden havainnoinnista sekä vaarojen raportoinnista ja poistamisesta. Kaikkien valinnoilla on myös merkitystä.

Nokian Renkaat kerää turvallisuutta koskevaa tietoa globaalisti käytössä olevalla raportointijärjestelmällä, johon kaikilla työntekijöillä on pääsy. Kerättyyn dataan sisältyvät työpaikan turvallisuushavainnot, vaaratilanteet ja onnettomuudet. Raportointijärjestelmä kattaa Nokian Renkaiden omat työntekijät, vuokratyövoiman sekä alihankkijat. Vuodesta 2022 alkaen myös vuokratyöntekijät ovat olleet mukana LTIF-tavoitteessa.

Työsuojelua koskeva koulutus perustuu paikalliseen lainsäädäntöön sekä turvallisuuskoulutusmatriisissa kuvattuihin täsmällisiin työnkuvauksiin. Esihenkilöt ovat vastuussa koulutuksen suorittamisen seurannasta sekä päivittäisiin tehtäviin tarvittavista koulutusvaatimuksista. Koulutuksen toteutusta seurataan työntekijöiden hallintajärjestelmässä. 

Esihenkilöt ja työntekijät suorittavat sisäisiä turvallisuustarkastuksia. Ne kaikki raportoidaan globaaliin turvallisuuden raportointityökaluun. 

Turvallisuustoimenpiteisiin lukeutuvat turvallisuushavainnot (kuten havainto turvallisuuspuutteesta, läheltä piti -ilmoitukset, turvallisuuskävelyt ja turvavartit), turvallisuustarkastukset, riskien arvioinnit ja näihin liittyvät korjaavat toimenpiteet. Jokainen turvallisuuspoikkeama selvitetään, ja tarvittavat korjaavat toimenpiteet tehdään hallintahierarkian mukaisesti.

Turvallisuuden tunnusluvut muodostetaan poissaoloon johtaneiden tapahtumien taajuudesta sekä turvallisuustoimenpiteiden määrästä työntekijää kohti. Nykyinen LTIF-tilanne näkyy kaikille työntekijöille yhtiön intranetissä.

Jokaisella konsernin työntekijällä on oikeus ja velvollisuus kieltäytyä riskialttiista tai epäterveellisestä työstä tai keskeyttää sen tekeminen. Tämä on oikeus, jota yhtiö vahvasti tukee, ja takaamme, että työntekijälle ei tule oikeuden käyttämisestä negatiivisia seurauksia. Tilanteessa, jossa työntekijä keskeyttää työvaiheen, esihenkilöt arvioivat tilanteen, määrittävät mahdolliset korjaavat toimenpiteet ja etsivät vaihtoehtoista tapaa suorittaa tehtävä.

Globaalin turvallisuuden johtaminen turvallisuusstandardien avulla

Parantaaksemme turvallisuutta entisestään Nokian Renkailla olemme luoneet ja toteuttaneet turvallisuusstandardit ja itsearviointityökalut, joilla tunnistetaan vertailu- sekä parannustarpeet.
Nokian Renkaiden turvallisuusstandardit kuvaavat yhtiön lähestymistavan turvallisuustyöhön ja asettavat vaatimustason yhteisille käytännöille. Nämä 16 globaalia standardia on jalkautettu osaksi paikallisia käytäntöjä, menettelyjä ja päivittäistä päätöksentekoa.

Standardit ovat myös osastoille ja toiminnoille työkalu jatkuvaan kehittämiseen. Osastot arvioivat itse omaa turvallisuustyötään. Itsearviointien perusteella osastot tunnistavat oman kypsyystasonsa ja kehittämistarpeet. Osastot voivat keskittyä turvallisuusnäkökohtiin, jotka ne ovat itse arvioineet itselleen olennaisimmiksi. Näiden turvallisuusstandardien ja arviointikäytännön avulla korostamme osastojen omaa omistajuutta turvallisuuden parantamisen suhteen.

Alla luetelluilla 16 standardilla on kaikilla selkeä tarkoitus, työkalut sekä Nokian Renkaiden lähestymistapa aiheeseen.
1. Johtaminen, sitoutuminen ja vastuut
2. Suunnittelu ja tavoitteet
3. Työntekijöiden osallistaminen
4. Turvallisuuteen liittyvien riskien ja
mahdollisuuksien hallinta
5. Lakisääteiset turvallisuusvaatimukset ja muut sitoumukset
6. Turvallisuuskoulutukset, pätevyydet ja tietoisuus
7. Käyttäytyminen ja havainnointi
8. Työntekijöiden turvallisuusviestintä
9. Seuranta ja mittaaminen
10. Tapaturmien/tapahtumien raportointi ja tutkinta
11. Työpaikan tarkastukset ja auditoinnit
12. Valmius ja vaste hätätilanteisiin
13. Alihankkijoiden valinta ja hallinta
14. Muutosten hallinta
15. Ennakoivat ja korjaavat toimenpiteet
16. Muut toimintamenettelyt

Poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus (LTIF)*    
  2021 2022 2023
Nokian Renkaat Suomi 3,1 0,7 2,4
Nokian Renkaat Yhdysvallat 3,5 1,1 4,5
Vianor 6,5 7,6 7,8
Konserni 4,1 3,2 4,7

* Poissaoloon johtaneet tapaturmat / 1 000 000 työtuntia 

Merkittävien tapaturmien taajuus (rec. F) *     
  2021 2022 2023
Nokian Renkaat Suomi 6,3 7,1 8,9
Nokian Renkaat Yhdysvallat 8,7 15,7 24,5
Vianor 12,0 12,1 14,6
Konserni 7,4 7,7 12,2

* Tapaturmat / 1 000 000 työtuntia

Merkittävät tapaturmat      
  2021 2022 2023
Nokian Renkaat Suomi 14 20 26
Nokian Renkaat Yhdysvallat 5 14 22
Vianor 37 38 45
Konserni 69 79 93
Poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus (LTIF) / alihankkijat
2018 2019 2020 2021 2022
6,9 2,1 2,7 1,7 2,9

Työterveys

Nokian Renkaiden työterveydenhoito perustuu paikalliseen lainsäädäntöön sekä ympäristö-, turvallisuus- ja laatukäytäntöihin. Paikallinen HR-tiimi tukee ja hallinnoi työterveyttä tehdaspaikkakunnillamme. Yhdysvalloissa palveluksessamme on myös kokoaikainen EHS-päällikkö sekä ulkopuolisia kumppaneita, jotka tunnistavat ja torjuvat vaaratilanteita ja riskejä aktiivisesti.

Työturvallisuus ja hyvinvointi on integroitu osaksi osastojen ja tiimien kokouskäytäntöjä. Globaalisti työturvallisuuden ja hyvinvoinnin KPI-mittareiden toteutuman ja toimenpiteiden seurannasta vastaa yhtiön turvallisuusorganisaatio.  

Ympäristövastaavien sekä muiden paikallisten työryhmien tehtävänä on huolehtia käytännön vastuullisuustyön kehittämistoimenpiteistä. Jokainen renkaalainen on vastuussa oman työnsä ja toimintansa eettisyydestä.

Kaikissa tehtaissa valvotaan säännöllisesti työolosuhteita, jotka voivat aiheuttaa riskin työntekijöiden terveydelle. Erityisesti työntekijöitä, joiden työhön liittyy useita rasitustekijöitä (pöly, melu, haju, haitalliset kemikaalit) valvotaan erittäin tarkasti.

Kaikissa tehtaissa työterveyshuollon palvelut hankitaan lisensoidulta palveluntarjoajalta ja ne kattavat 100 % omista työntekijöistämme. Hätäensiapua tarjotaan kaikille, myös alihankkijoille. Suomessa ja Yhdysvalloissa osa palveluista tarjotaan paikan päällä, mutta useimmat niistä tuottaa ulkoinen terveydenhuoltopalveluiden tarjoaja. Tehtaissa on kuntosalit, jotka ovat avoinna kaikille työntekijöille. Tilojen käyttöä on välillä jouduttu rajoittamaan COVID-19 -pandemian vuoksi.

Kaikille työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta osallistua vapaaehtoisiin työn ulkopuolisiin lääkintä- tai terveydenhuolto-ohjelmiin palkkaamispäivästään alkaen. Näihin ohjelmiin kuuluvat esimerkiksi influenssarokotus, ensiapukoulutus, tupakoinnin lopettamiseen tähtäävät ohjelmat, laihdutus- ja painonhallintaohjelmat sekä Yhdysvalloissa äitiysneuvonta.

Nokian Renkaat kerää vain mahdollisimman vähän tietoa voidakseen tarjota terveyspalveluita. Pääsy tietoihin on rajoitettu, ja niitä käytetään ainoastaan ilmoitettuun tarkoitukseen. Tietosuojamääräysten noudattaminen on aina ensisijainen lähestymistapamme.

Työperäisten sairaustapausten taajuus OIFR*     
  2021 2022 2023
Konserni 0,2 0,7 0,99

* Työperäiset sairaustapaukset / 1 000 000 työtuntia